PERA guide for overseas Filipinos

PERA for OFWs: Saving Up to ₱400,000 a Year

5 min readSources listed at the end

If you work or earn income abroad, you can put up to ₱400,000 a year into a PERA, double the local limit. You earn the same 5% tax credit, and you can use it on any Philippine national internal revenue tax, not only income tax.

A young Filipino working abroad smiles during a video call home from his apartment window.

The end of the year is when many of our kababayan abroad send money home. If part of it is meant for your retirement, a PERA is built for exactly that. Here is how it works when you are overseas.

Who counts as an overseas Filipino for PERA?

Under Section 3 of the PERA Act (Republic Act No. 9505), an overseas Filipino is:

Like every PERA contributor, you need a Philippine Tax Identification Number (TIN). Your administrator will also ask you to show that you work or earn income abroad.

How much can you put in?

Up to ₱400,000 a year, under Revenue Regulations No. 7-2023. The local limit is ₱200,000. You can contribute in pesos or in any convertible foreign currency, counted at the exchange rate on the day of the contribution.

Your situationYearly limit
Overseas Filipino, single₱400,000
Overseas Filipino, spouse is not a PERA contributor₱400,000
Both spouses are overseas Filipinos₱400,000 each
Your spouse and children contribute for you, and you have no PERA yourself₱400,000 in total for them
Contributor in the Philippines₱200,000

The limit runs by calendar year. Anything you put in by December 31 counts toward this year's limit and this year's tax credit.

How does the tax credit work if you pay no Philippine income tax?

This is the part that is different for you. You still earn a credit of 5% of what you put in, so up to ₱20,000 a year. Under Section 8 of the PERA Act, an overseas Filipino can use it against any internal revenue tax payable to the national government.

That includes taxes you may meet later at home. Examples are capital gains tax when you sell a property, donor's tax, and documentary stamp tax. It cannot be used for local taxes such as real property tax.

The certificate is valid for five years from its date of issue. If your tax due is smaller than the credit, the unused part is forfeited. So use it on a tax bill large enough to absorb it. If you expect no Philippine taxes within five years, the credit may go unused. Your PERA still grows tax free either way.

Example: Joy, a nurse in Dubai
Sends ₱25,000 a month to her PERA₱300,000 a year
Within her ₱400,000 limitYes
Usable againstNational taxes, for 5 years
Tax credit for the year (5%)₱15,000

Can you open and manage a PERA from abroad?

You need a TIN and the usual identity checks, and contributions can come in pesos or foreign currency. ezPERA is being built so you can open and manage your PERA online, from wherever you work.

What happens when you come home for good?

Your PERA stays yours and keeps growing tax free. Once you no longer work or earn income abroad, the local ₱200,000 limit applies to new contributions. The rules for withdrawal are the same for everyone: penalty free at age 55 with at least five years of contributions.

Keep in mind
  • Your PERA is held in your name with a regulated bank or fund manager, separate from the administrator's own assets.
  • PERA investments can go up or down in value. The government does not guarantee PERA funds or their returns.
  • You can have only one PERA administrator at a time.

Sources: Republic Act No. 9505, Sections 3, 4, 5, 7 and 8; Revenue Regulations No. 7-2023; BIR Revenue Memorandum Circular No. 94-2026; BSP FAQ on the PERA Tax Credit.

Quick answers

Frequently asked questions

How much can an OFW contribute to PERA?

Up to ₱400,000 a year under Revenue Regulations No. 7-2023, double the ₱200,000 limit for contributors in the Philippines. Contributions can be in pesos or any convertible foreign currency.

Who counts as an overseas Filipino for PERA?

A Filipino citizen working or earning income abroad, including dual citizens under RA 9225, plus their legitimate spouse and children, under Section 3 of RA 9505.

Can an OFW use the PERA tax credit without Philippine income tax?

Yes. Overseas Filipinos can use the 5% PERA tax credit against any internal revenue tax payable to the national government, within five years of the certificate's issue.

What happens to my PERA when I return to the Philippines for good?

It stays yours and keeps growing tax free. New contributions then follow the local ₱200,000 limit.

Your next step

See what your PERA could grow to

Try the calculator with your own numbers, including your yearly tax credit. When you are ready, join the waitlist and we will let you know as soon as ezPERA opens.